Sağlık

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir, hangi hastalığa uygundur? Hünnap meyvesi nerede yetişir?

Vitamin kaynağı olan hünnap aynı zamanda kalsiyum ve potasyum elementlerini de içerir. Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnap meyvesinin geniş bir kullanım alanı vardır. Kurutulmuş haliyle atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi şeker yerine de kullanılabilen hünnap, marmelat veya sirke şeklinde de oldukça lezzetlidir. Gelin hünnap meyvesinin faydalarına daha yakından bakalım!

HÜNNAP NEDİR?

Çin hurması olarak da bilinen hünnap meyvesi, anavatanı Güney Asya olsa da dünya çapında popüler hale gelen oldukça faydalı bir meyvedir.

Tohumun bulunduğu çukura sahip bu küçük yuvarlak meyveler, büyük çiçekli çalılar veya ağaçlarda (Ziziphus jujuba) yetişir. Olgunlaştıklarında koyu kırmızı veya mor olurlar ve hafif kırışık görünebilirler. Tatlılıkları ve çiğnenebilir dokuları nedeniyle, Asya’nın yaygın olarak yetiştikleri bölgelerinde sıklıkla kurutulur ve şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılırlar.

Bu haberimizde hünnap meyvesinin nerede yetiştiği, besin değeri, faydaları ve kullanım alanları dahil olmak üzere tüm detaylarına değineceğiz.

Hünnap Meyvesi Nerde Yetişir?

Hünnapın geleneksel kullanımı Çin kayıtlarında 2.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Meyve, tohum ve ağaç kabuğu ayrıca Kore, Hint ve Japon klasik yazılarında da anlatılmaktadır. Antik çağda iştah açıcı, sindirime yardımcı, antiaritmik ve doğum kontrol hapı olarak gerginliği ve uykusuzluğu gidermek için kullanılmıştır. Meyveleri taze veya kurutularak şekere dönüştürülerek tüketilir. Meyvelerden çay ve şurup da yapılıyor.

JUJUUUUUUUUUUUUE MEYVESİNİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Hünnap meyvesi kalorisi düşük ancak lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir.

100 gram çiğ hünnapta:

Kalori:79

Protein:1 gram

Yağ:0 gram

Karbonhidrat:20 gram

Lif:10 gram

C vitamini:Günlük değerin %77’si

Potasyum:Günlük değerin %5’idir.

Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi nedeniyle hünnap tam ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Hünnap özellikle antioksidan ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip değerli bir vitamin olan C vitamini açısından zengindir. Ayrıca kas kontrolü ve elektrolit stabilitesinde hayati bir rol oynayan orta miktarda potasyum içerirler. Ayrıca hünnap meyvesi vücudunuza güç veren doğal şeker formundaki karbonhidratları da içerir.

Hünnap Meyvesinin Faydaları

Antioksidanlar açısından zengindir

Hünnap meyvesi çeşitli antioksidan bileşikler, özellikle flavonoidler, polisakkaritler ve bazı faydalı asitler açısından zengindir. Aynı zamanda antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içerir.

Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir. Serbest radikal hasarının tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok kronik duruma neden olduğu düşünülmektedir. Serbest radikallerle savaşma yetenekleri nedeniyle antioksidanlar değerli faydalar sağlar.

Deneysel bir çalışma, hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin, karaciğerdeki serbest radikal hasarının neden olduğu gerginliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu. Aslında hünnap meyvesinin pek çok faydası antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Hünnap, uyku kalitesini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar bu etkilerden antioksidanların sorumlu olabileceğini düşündürmektedir.

Sıçanlarda yapılan deneylerde hünnap meyvesi ve tohum ekstraktlarının uyku süresini ve kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir. Ek olarak, bu meyve sıklıkla alternatif tıp uygulayıcıları tarafından kaygıyı azaltmak için reçete edilmektedir.

Dahası, hayvan deneyleri ve diğer test çalışmaları, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerini beyni yok eden bileşiklerden korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bağışıklığı artırır ve kanser hücreleriyle savaşır

Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin tehlikeli hücreleri nötralize edebildiği ve iltihabı azaltabildiği belirtildi. Azalan inflamasyon ve serbest radikal seviyeleri sayesinde tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların da önüne geçiliyor.

Ayrıca antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap lignini de bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik ederek ve bu hücrelerin zararlı bileşikleri nötralize etme hızını artırarak insan sağlığına önemli bir katkı sağlar.

Hünnap özü ise zararlı istilacı hücreleri yok edebilen, doğal öldürücü hücreler adı verilen bağışıklık hücrelerini güçlendirir. Bazı bilimsel çalışmalar hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, meme, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü göstermiştir.

Sindirimi iyileştirir

Hünnapın yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Meyvelerde bulunan karbonhidratların yaklaşık %50’si sindirime faydalı etkileriyle bilinen liflerden gelir. Bu besin dışkınızı yumuşatmaya ve hacim kazandırmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini hızlandırır ve kabızlığınızı azaltır.

Üstelik hünnap özleri midenizi ve bağırsaklarınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Bağırsaklarınızda olabilecek zararlı bakterilerin neden olduğu ülser, yaralanma ve hasar riskini azaltır.

Son olarak hünnaptaki lif, faydalı bağırsak bakterileriniz için besin görevi görür. Bu, zararlı bakterilerin büyümesini engeller ve bağırsak florasındaki faydalı bakterileri güçlendirir.

Hünnap Meyvesinin Zararları

Çoğu insan için hünnap meyvesi yemek güvenlidir.

Bununla birlikte, antidepresan ilaç olan venlafaksin veya diğer serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerini (SSNRI’ler) kullanıyorsanız, bu ilaçlarla etkileşime girebileceğinden hünnaptan kaçınmalısınız.

Ek olarak hünnap meyvesi ekstraktının fenitoin, fenobarbiton ve karbamazepin gibi bazı ilaçların etkilerini güçlendirdiği bulunmuştur.

Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, hünnap meyvesini diyetinize eklemeden önce sağlık uzmanınızla olası endişelerinizi görüşmeniz faydalı olacaktır.

HÜNNAP NASIL YENİR VE TÜKETİLİR?

Hünnap meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuş, ham bir dokuya ve hurmalara benzer bir tada sahiptirler.

Ham olduklarında bu meyveler tatlı, elmaya benzer bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenilebilir. Yemekten önce çıkarılması gereken iki tohumlu bir çukur içerirler.

Kurutulmuş hünnaplar genellikle tatlılarda kullanılmak üzere veya özellikle Asya’da şeker olarak tek başına yenmek üzere satılmaktadır. Ancak kurutulmuş meyvelerin taze meyvelerden daha kalorili olduğunu unutmamalısınız. Aynı zamanda konsantre bir şeker kaynağıdır. Bu nedenle diyetinizde kurutulmuş hünnap meyvesini sınırlandırmalısınız.

Hünnap sirkesi suyu ve marmelatlar Asya’nın bazı bölgelerinde yaygındır. Pazar ve marketlerde bulabilirsiniz.

Uygun günlük hünnap dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer koşullar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda hünnap için uygun dozaj aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi bulunmamaktadır. Doğal ürünlerin her zaman tamamen güvenilir olmadığını ve dozajlarının yüksek olabileceğini unutmamak önemlidir. Kullanmadan önce mutlaka ürün etiketlerindeki talimatlara uyun ve eczacınıza veya doktorunuza danışın.

uluborluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu